Vremea Noua
Peste 37.000 de păsări contaminate cu Salmonella enteritidis au fost
descoperite la o fermă de pui de către inspectorii ANSVSA. Întregul
efectiv a fost sacrificat, iar carnea rezultată a fost distrusă, a
anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, fără a preciza însă
despre ce fermă este vorba.
Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare au
descoperit la o fermă de pui, un efectiv de 37.000 de păsări, contaminat
cu Salmonella enteritidis.
Imediat,
inspectorii sanitari veterinari au dispus sacrificarea întregului
efectiv, şi carnea rezultată, în cantitate de 53 de tone, a fost
distrusă.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în ferma
respectivă s-au luat măsuri de curăţenie şi dezinfecţie, ulterior urmând
a fi recoltate probe pentru verificarea eficienţei dezinfecţiei.
"Repopularea cu păsări se va face numai în momentul în care analizele
de laborator vor arăta că nu mai există pericol de contaminare", se
arată în comunicat, fără a se preciza despre ce fermă este vorba.
Inspectorii ANSVSA au descoperit lotul de pui contaminat cu ocazia
verificărilor realizate în cadrul programului de control al
salmonelozelor zoonotice - boli transmisibile de la animale la om.
Începând cu anul 2007, ANSVSA are implementat un program de control
al Salmonelelor (agenţi patogeni care pot afecta grav sănătatea omului)
în efectivele de păsări din România. Acest program este aprobat şi
verificat anual de către Comisia Europeană.
Înainte de a fi abatorizate, toate efectivele de pui de carne sunt
verificate pentru a preîntâmpina o eventuală infecţie cu Salmonella, iar
sacrificarea păsărilor este permisă numai după ce buletinele de analiză
dovedesc lipsa oricărui pericol pentru sănătatea publică, a precizat
ANSVSA.
Infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite
boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apa
infectată.
Simptomele cele mai frecvente sunt greaţa, durerile
abdominale, diareea şi voma. Aceste simptome încep să-şi facă apariţia
de obicei la 12-72 de ore după ingerarea alimentului contaminat.
Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care da simptome mult mai grave, printre care şi febra enterică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu