Jos pãlãria, domnilor!

Vremea Noua



ADMIRATIE Frumusete, devotament, putere, tandrete, curaj, ambitie, dragoste – sunt doar primele opt cuvinte prin care este caracterizatã femeia, si asta oricând, nu numai în preajma zilei de 8 Martie, indiferent de cine este si de ceea ce face, indiferent dacã e mamã, sotie, bunicã, indiferent dacã dimineata la ora 8.00 o gãsesti într-un birou sau în spatele unei tarabe din piatã. În ultimul timp, din ce în ce mai multi acuzã sãrbãtoarea de 8 Martie de un festivism fals si de prost gust spunând cã femeia-i femeie numai atunci când îi convine, cã în rest se bate cu pumnul în piept cã “sunt liberã si egalã cu bãrbatul”… Ei, bine, iatã cã nu…
Sotii, mame, gospodine si primari, ele sunt femeile din fruntea primãriilor vasluiene. Cele sase doamne care conduc comunele judetului sunt: Monica Amanci, Alina Iuliana Munteanu, Mona Bujor, Doina Antohi, Silviana Bahrim si Paula Hultoana. Fiecare dintre cele sase demonstreazã de ani de zile cã femeia face si poate mai multe decât sã se plângã cã are de dus pe umeri gospodãrie grea si de crescut copii sau sã se laude cã sunt reprezentante ale “sexului slab” când sunt întrebate de succesul în carierã.
” Nu-i greu absolut deloc, dacã iubesti, nimic nu este greu!”
De 13 ani, Silviana Bahrim demonstreazã tuturor cã, la Primãrie, femeia se potriveste mãnusã si, dacã au mai fost unii care pânã în vara trecutã poate ar mai fi strâmbat din nas, ei bine, iatã cã locuitorii din Vutcani, fãrã dubii au pus în mâinile doamnei destinul comunei pentru încã un mandat. Dupã atâtia ani de experientã, Silviana Bahrim considerã cã functia de primar reprezintã aceeasi responsabilitate si pentru o femeie si pentru un bãrbat si niciodatã nu s-a pus problema de a renunta în favoarea ei la ceva ce tine de viata de familie. Cum a reusit? Am întrebat-o, si ne-a rãspuns: “Ne este niciun secret, nimic nu este greu dacã iubesti. Dacã iubesti oamenii, dacã-ti iubesti aproapele, dacã iubesti munca si ceea ce faci nu este greu absolut deloc. Pentru oamenii pe care-i iubesti treci peste orice problemã, lasi la o parte orice neplãcere”. Sincerã, Silviana Bahrim nu-si aduce aminte cum au fost momentele în care s-a gândit pentru prima datã sã candideze pentru Primãrie, dar mãrturiseste cã niciodatã nu s-a gândit cã nu va putea sã mentinã în echilibru perfect balanta dintre carierã si familie. Astãzi primãrita va petrece în primul rând alãturi de doamnele din comunã la Balul Mãrtisorului, cu flori, felicitãri si muzicã bunã, iar apoi acasã, cu sigurantã va fi rãsfãtata familiei.
La Tãtãrãni, oamenii si-au pus deplina încredere într-o femeie deoarece, în administratie, doar respectul si priceperea conteazã, iar doamna primar a demonstrat cã bãrbatul si femeia pornesc în orice competitie cu sanse egale si cã doar modul de folosire a acestora naste în unul sau în celãlalt sentimentul de a fi inegal. Ieri, în ajun de 8 Martie, am gãsit-o pe Doina Antohi la muncã, în grabã am reusit sã-i smulgem douã, trei cuvinte. ” Ziua femeii o marcãm si noi cum se cuvine, asa cum se obisnuieste cu câteva serbãri, concursuri scolare, alãturi de mamele, copiii si oamenii de bine din comunã. Bineînteles, pe urmã voi sãrbãtori si eu alãturi de cei dragi, în familie”, a declarat primarul din Tãtãrãni.
Primarul care a schimbat fata Zorleniului
Paula Hultoanã a ajuns la conducerea Primãriei Zorleni în 2009, iar în 2012 comuna Zorleni i-a demonstrat cã are în continuare nevoie de ea. Realitatea e cã primarul Paula Hultoanã a fãcut în patru ani mai multe decât orice alt bãrbat de vazã pe care l-a avut comuna în administratia publicã localã. 8 Martie, pentru primarul Paula Hultoanã este o zi specialã pe care o va petrece alãturi de femeile din comunitatea sa, femeii cãrora de vreo 5 ani tine mortis sã le oblige ca mãcar odatã pe an sã-si acorde rãgazul de a se simti femeie si altfel decât prin munca câmpului si munca în gospodãrie. Pentru femeia Paula Hultoanã, mamã si sotie, 8 Martie va fi o zi ca oricare alta pentru cã are o familie frumoasã care nu are nevoie de o datã specialã în calendar pentru ai arãta respectul si pretuirea. “Realitatea este cã de multe ori femeile, cel putin femeile de aici de la noi din comunã, nu mai au deloc timp pentru ele, asa cã de 8 Martie, ca de fiecare datã în ultimii cinci ani, vom petrece toate împreunã la un bal special, un eveniment organizat special pentru ele. Din fericire, eu sunt o norocoasã, pe plan personal nu am nevoie de o zi deosebitã pentru cã cei din jurul meu au grijã sã-mi acorde mereu o atentie specialã. Din pãcate, realitatea din jurul nostru demonstreazã cã de multe ori domnii, sotii, par sã aprecieze femeia la justa ei valoare abia atunci când nu le mai au”, ne-a declarat Paula Hultoanã, primarul comunei Zorleni.
Cu sigurantã Mona Bujor este una dintre acele femei care rãmâne în istoria Solestilor, deja au trecut nici mai mult, nici mai putin de 13 ani de când “doamna Mona”, cum o numeste toatã comuna, conduce primãria din Solesti. Oamenii din comunã o cunosc si spun despre ea cã e femeia în care zac munti de putere, genul de om pentru care vorba e vorbã si fapta, faptã si chiar dacã acestea ar fi singurele calitãti ale primarului Mona Bujor, acestea sunt suficiente pentru ca doamna Mona sã mai câstige în fata oricãrui alt candidat trei, patru mandate de primar.
Alina Iuliana Munteanu devenea în urmã cu 4 ani prima femeie primar a comunei Grivita. Nu are nici 35 de ani, este sotie si în primul rând mamã a doi copilasi iar timp de patru ani a reusit sã-ti împace cu succes responsabilitãtile de primar si cariera de mamã. Vara trecutã a confirmat cã sotia si mama se descurcã de minune si la primãrie, obtinând un al doilea mandat.
La Albesti, administratia, inteligenta si frumusetea merg mânã în mânã
Fãrã doar si poate, Monica Amanci este primarul care de ani de zile stârneste invidia constructivã a multora dintre colegii din administratie, bãrbati. E lesne de înteles de ce. Peste tot este recunoscutã drept unul dintre cei mai bãtãiosi primari din judet, un primar care adesea si-a deschis singur usile cabinetelor de la Bucuresti pentru cã în comuna ei oamenilor le lipseau drumurile, apa sau canalizare.
“Ziua femeii e în fiecare zi, la fel a fost si azi, la fel va fi si mâine”
Alina este mamã a patru copii, doi sunt mari, elevi de liceu, iar doi, prichindei de grãdinitã. Alina este asemeni miilor de femei care trãiesc si se bucurã prin copii si familiile lor. Am întâlnit-o ieri dimineatã, locuieste la Târzii, vine destul de rar la Vaslui, de cel mai multe ori vine pentru a face cumpãrãturi. În câteva cuvine, cu zâmbetul pe buze ne spune cã pentru ea Ziua femeii e în fiecare zi.” Pentru mine Ziua femeii e în fiecare zi, la fel a fost si azi la fel va fi si mâine. O zi specialã în fiecare zi. Mâine nu voi avea un program special, sotul nu este acasã, sunt doar eu cu copiii, dar mi-e drag, sã stiti! Dacã e, sã zicem asa, ziua de 8 Martie e mai degrabã ziua mamei, o zi cu surprize de la copii. Din fericire, am o familie frumoasã, sãnãtoasã si chiar dacã nu suntem toti în fiecare zi, atunci când avem ocazia, ne bucurãm de momentele noastre” ne-a spus Alina.
“O sã sãrbãtoresc cu ce am învãtat: coc, fac sfinti, pregãtesc mosi, sarmale, fac curat, cum fac toate femeile
Cine poate spune cã Aurica Veliscu nu este una dintre acele femei? Jos pãlãria! A crescut 4 copii si 9 nepoti, dupã aproape 40 de ani de muncã are o pensie de 500 de lei, din care jumãtate îi dã pe medicamente, drept pentru care la peste 70 de ani, vine aprope zilnic, când vremea îi permite, la piatã sã mai strângã un bãnut în plus cu de toate: “sãpun de casã, ardei si frunzã de sãrmale, de-ale femeilor” dupã cum ea însesi ne-a spus. ” Înainte vreme nu stia lumea de 8 Martie, de ziua Dragobetelui sau alte nãscociri din astea, dacã mã credeti, nu stiam nici când trece ziua mea de nastere. Acum stiu, asa cum stiu cã mâine de ziua femeilor o sã mã sune copiii, poate vreunii dintre ei care-s pe aici or sã treacã cu vreun buchet de flori. Ca sã spun cinstit, niciodatã nu au uitat sã facã câte un gest. Eu, personal, o sã sãrbãtoresc cu ce am învãtat: coc, fac sfinti, pregãtesc mosi, sarmale, fac curat, cum fac toate femeile; sâmbãtã e dublã sãrbãtoare. Trebuie sã-mi astept copiii, sunt vãduvã si trebuie sã-mi fac pomenile” ne-a spus doamna Aurica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu